Blokhuis: 10.000 woningen voor dak- en thuislozen

Vóór 1 januari 2022 moeten er 10.000 nieuwe wooneenheden zijn voor dak- en thuislozen. Die afspraak maakte staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) met 21 van de 43 centrumgemeenten die verantwoordelijk zijn voor de maatschappelijke opvang in Nederland en in 2020 van start gaan met de aanpak.

Dakloosheid is een groot en groeiend probleem in Nederland. In eerdere interviews gaf Blokhuis al dat hij ervan schrok toen hij ontdekte dat het om bijna 40.000 dak- en thuislozen gaat. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) adviseerde om in te zetten op housing first bij de aanpak van het probleem. Eerder stelde Blokhuis al 200 miljoen euro ter beschikking voor het terugdringen van het grote aantal dak- en thuisloze mensen met extra begeleiding. Nu voegt hij er deze ambitie voor 10.000 woningen aan toe.

Woningmarkt

De woningmarkt in Nederland zit vast, een woning vinden is voor heel veel groepen moeilijk. Daarom werkt Blokhuis samen met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken aan de ambitie van het kabinet om 75.000 woningen per jaar te bouwen. Dat plan lag, onder meer door de stikstofproblemen, een tijd stil. Door nieuwe maatregelen die het kabinet eind april presenteerde zal stikstof geen probleem meer zijn voor de bouw. ‘Woningen voor dak- en thuisloze mensen zijn onderdeel van de grotere woonaanpak van het kabinet. Een deel van die 10.000 woonplekken van dak- en thuisloze mensen zullen nieuwbouwwoningen zijn, een ander deel bestaat uit het ombouwen van (rijks)vastgoed, tijdelijke woningen en andere woonoplossingen. Het gaat dus om 10.000 wooneenheden, van kamers en studio’s tot hele nieuwe huizen. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat het anderen die een huis zoeken van de woningmarkt verdrukt.’

Lees de rest van het artikel op: https://www.zorgwelzijn.nl/10-000-woningen-voor-dak-en-thuislozen/