Boerenmarkt krijgt kerstboom van boerenkool

‘Kerstbomen en boerenkool zijn allebei groen in de winter.’ Struinend over zijn land bedacht tuinder Ravi van Marissing een stunt voor zijn groentekraam: een kerstboom gemaakt van boerenkool.

Vorig jaar had de groentekraam op de Vredenburg al zo’n boom van twee meter hoog. ,,De pacht van mijn land hield op. Ik kon de boerenkool oogsten en er iets leuks mee doen, of het achterlaten op het land waar het zou verpieteren.”

Aan het einde van de dag deelden ze de boerenkool uit aan voorbijgangers. ,,Maar we miste een goed doel dat past bij de kerstgedachte”, aldus de biologische groenteboer. Daarom geven ze de boerenkool dit jaar aan de voedselbank voor het kerstdiner.

Vrijdag 21 december wordt de boom opgebouwd en versierd met pepers en mandarijntjes. Met een deel maken ze aan het eind van de dag een boerenkoolstamppot voor de standhouders op de boerenmarkt (‘met rode uitjes en de boerenkool niet te lang meegekookt’), het andere deel gaat naar de voedselbank.

De boerenmarkt staat elke week op de Vredenburg. ,,Het zijn allemaal eigenwijze eenlingen uit het het hele land die hun eigen producten verkopen”, vertelt Ravi trots. Zelf heeft Ravi momenteel geen land. Hij is op zoek naar een nieuw plekje. De boerenkool, en de andere groenten van zijn kraam, komen van collega-tuinders.