Coenraad zit bij denktank Denkkracht: ‘Kijken met een onbevangen blik’

Coen, Suzanne en Jules denken

Door de week is Coenraad Reumer rijkstrainee bij het Ministerie van Defensie. Op zijn vrije zaterdagen gaat hij met de denktank Denkkracht Utrecht op bezoek bij organisaties om na te denken over maatschappelijke vraagstukken.

UTRECHT – Op zaterdag, na een werkweek van ruim 40 uur, gaat om 8.00 uur de wekker. Coenraad Reumer (26) is een van de 25 ‘young professionals’ van Denkkracht Utrecht. Zeven zaterdagen per jaar en een paar avonden bezoekt deze denktank (semi)publieke organisaties en stichtingen om na te denken over maatschappelijke vraagstukken. De vraag van Stichting Lezen en Schrijven: hoe we laaggeletterden kunnen verleiden hun taalberheersing te verbeteren?

De dag bij Lezen en Schrijven begint met een inkijkje in de organisatie en een laaggeletterde vertelt over zijn ervaringen in de samenleving, die zo uit gaat van tekst. De young professionals mogen het vervolgens zelf ervaren in een escape room met allemaal taal-puzzels. Daarna gaat de denktank in groepjes met het vraagstuk aan de slag.

Coenraad heeft het idee dat de oplossingen van de denktank een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan Lezen en Schrijven. “Een groot probleem bij laaggeletterheid is schaamte. Mensen durven er niet voor uit te komen. Een van de oplossingen die we bedachten was geïnspireerd op aanpassingen op straat voor blinden. Zoals de ribbels in de weg. Het idee is om een soort gelijke campagne voor laaggeletterden te maken, zodat hun taalgemis zichtbaarder en bekender wordt en er minder schaamte over hoeft te zijn.”

Denkkracht Utrecht bestaat sinds 2012. Ze bezochten onder andere Artikel1 Midden Nederland, een discriminatie-bemiddelingsbureau. Ze hielden zich bezig met de vraag hoe Tivoli haar plek in de stad vorm kan geven. En ze bogen zich bij Stichting Studenten Huisvesting Utrecht over vraagstukken rondom huisvesting van internationale studenten.

De waarde van de denktank zit volgens Coenraad vooral in het feit dat ze het probleem van de organisatie voor het eerst zien. “Medewerkers van de organisaties hebben vaak al lang nagedacht over de vragen die ze ons stellen en zitten vast in hun routine”, vertelt Coenraad. “Wij kijken er met een onbevangen blik naar. Ook hebben wij onze dagen zo georganiseerd dat onze creativiteit optimaal gestimuleerd wordt.”

Deelnemen aan Denkkracht zorgde ervoor dat Coenraad Utrecht anders is gaan bekijken. “Utrecht is voor mij meer geworden dan een verzameling mensen en stenen. Ik ben opgegroeid in Rotterdam. In mijn studententijd kwam ik in Utrecht te wonen. Voor mij toen nog een stad zonder eenduidig gezicht. Door Denkkracht heb ik allerlei organisaties in de stad leren kennen die zich inzetten voor kwetsbare groepen en iedereen erbij willen betrekken.”

De denktank wordt aan het eind van het kalenderjaar gevormd voor het volgende jaar. In 2019 is Coenraad bestuurslid. Vanaf eind september kunnen geïnteresseerden als introducee meedoen.