Dahnja Snoeijen wandelt met de Maasai in Kenia

Dahnja met warriors

Dahnja Snoeijen bezocht de Keniaanse Maasai om hun cultuur te leren kennen en het te beleven. Maar dat bleek nog lang niet zo eenvoudig als het klinkt.

Utrecht – Met een groep van twintig westerlingen, voornamelijk uit Nederland en een paar uit andere Westerse landen, bezocht Dahnja Snoeijen de Keniaanse Maasai stam. De mzungu’s (blanken) zouden samen met twintig jonge Maasai van dorp naar dorp wandelen en praten over hun beider culturen. “De intentie van de reis was om op een niet-toeristische manier kennis te maken met de Maasai en hun cultuur”, vertelt Snoeijen, nog naglunderend. Het plan was om ruim honderd kilometer af te leggen in zes dagen. Dahnja Snoeijen is eigenlijk niet zo’n wandelaar, maar voor deze reis oefende ze toch een paar keer.

De reis werd geleid door een stamoudste die de jonge Maasai bij elkaar had gebracht en de route had uitgestippeld. “Op de eerste dag zei hij: ‘Vanaf nu is er geen tijd meer. Stop je klokken maar weg. We zijn nu op Maasai-tijd.’ Dat vonden wij mzungu’s wel spannend. Iedereen stopte sportief zijn horloges en mobieltjes weg. Maar de tijd loslaten heeft impact op meer aspecten in je leven dan ik had verwacht.”

“De eerste ochtend kregen we het programma te horen. We zouden vijftien kilometer lopen tot de lunch en daarna nog een kilometer of tien tot we bij de plek waren waar we zouden kamperen. Dus wij pakten een flesje water en een paar snacks mee waarmee we het tot lunchtijd zouden kunnen uithouden. Een paar mensen van de groep hielden het aantal kilometers bij op hun telefoon. Vijftien kilometer werd langzaam achttien kilometer. En toen waren we er nog niet. Mensen gingen toch stiekem naar hun horloge kijken. Het werd één uur. Twee uur. Ook ik kreeg trek. Het werd drie uur. Pas om half vier kwamen we bij de lunchplek aan. Voor ons is lunchtijd zo ergens tussen twaalf en één uur. Maar zij hebben geen tijd. Voor hun is het lunchtijd als je bij de plek bent aangekomen.” De volgende ochtend namen de mzungu’s wat extra sultana’s mee.

Zie het artikel op Stadsblad website hier.