Fotograaf Carilijne Pieters en journalist Sterre ten Houte de Lange bezochten samen acht huishoudens in de Overvechtse flat waar Pieters woont. Ze vroegen hoe het is om in Overvecht te wonen, wat mensen graag thuis en samen doen en wat hun toekomstdromen zijn. Het resultaat is Overvecht op de Hoogte, dat dit jaar door Utrecht reist in de vorm van een expositie en dat ook online te vinden is.
Sham (6, links) en Eiman (9) houden van dansen op Arabische muziek. Drie maanden geleden kwamen ze uit Turkije naar Nederland. Hun ouders, Mamoun (31) en Fatima (26), vluchtten uit Syrië. Een tijd woonde het gezin in Turkije, maar daar kregen ze geen verblijfsvergunning. In Nederland zijn ‘de goede wetten‘, begreep Mamoun van een broer die al in Nederland woonde.
De eerste keer dat we Mamoun en zijn familie bezochten, was de woonkamer nog helemaal leeg. Ze zaten op een matras op de grond. De afgelopen maanden kregen ze steeds meer meubels. Inmiddels staan er een tafel, een grote bank en hebben ze ook een televisie waar ze Arabische series op kunnen kijken. Nederlandse televisie gaat hun nog te snel, al zijn ze wel bezig met het leren van de taal.
Soldaten
,,De lerares van de meisjes is veel geduldiger en vriendelijker dan die in Syrië‘’, vertelt Mamoun. ,,Daar werden kinderen behandeld als soldaten. Ze moesten een uniform aan. Soms stonden ze uren in rijen opgesteld om het volkslied te zingen. De leraar schreeuwde alleen maar naar ze. Hier in Nederland is de juffrouw vriendelijk, geduldig. Ze heeft tijd om naar de kinderen te luisteren.‘’
Peter (73) is de eerste bewoner van deze flat. Hij heeft die in 1968 nog gebouwd zien worden. Vijftig jaar woont hij nu op de bovenste verdieping. Vanaf tienhoog zag hij de stad veranderen. Hij woonde hier altijd in zijn eentje.
Thuis luistert hij graag naar filmmuziek. Uit boeken over films knipt hij foto’s van filmsterren die hij in zijn eigen plakboeken plakt. Hele stapels van die boeken heeft hij. Zijn lievelingsfilm is Ben Hur. Vandaar dat hij in zijn huis allerlei attributen heeft die verwijzen naar Egypte. Foto’s van farao’s, beeldjes van Egyptische goden en het wandkleed van de paardenrennen. Peter is nog nooit in Egypte geweest en gezien zijn gezondheid gaat dat waarschijnlijk niet meer gebeuren. Om toch enigszins fit te blijven, zit hij elke dag een paar minuten op zijn hometrainer.
Orhan (16) is een ambitieuze tiener. Hij studeert mhbo commerciële economie, een versnelde mbo-opleiding die direct doorstroomt naar het hbo. ,,Ik had net een tiende te kort om naar de havo te mogen‘’, vertelt Orhan, vandaar dat hij deze route aflegt.
Als hij niet aan zijn school werkt, zit Orhan in de sportschool. Daar geeft hij personal training en doet hij zijn eigen work-outs. Vroeger gamede hij veel, maar tegenwoordig focust hij zich op zijn lichaam. De afgelopen maanden is hij zo breed geworden dat hij niet meer in de bloesjes past die hij kocht voor zijn stage bij de bank.
Orhans ouders zijn gescheiden en hij voelt zich de verantwoordelijke man in huis. Hij helpt zijn moeder met het huishouden en als hij kan, springt hij financieel bij. Bovendien houdt hij in de gaten dat zijn broer Okan (14) genoeg tijd besteedt aan zijn huiswerk, lichaamsbeweging en niet te veel gamet. ,,Ik wil niet dat mijn moeder een nieuwe man krijgt‘’, vertrouwde hij ons toe. ,,Voor je het weet, gaat die zich met onze opvoeding bemoeien.‘’
Tot 17 februari is de foto-expositie Overvecht op de Hoogte te zien in ZIMIHC theater Stefanus. Vanaf 9 maart maakt ze deel uit van het Koekoek030-festival, geëxposeerd in buurthuis De Dreef. Aan het eind van dit jaar verhuist de expositie nog naar het Stadskantoor en het Diakonessenhuis. Alle foto’s en verhalen zijn ook te zien, lezen en beluisteren in een podcast op overvechtopdehoogte.nl.
Dit artikel is gepubliceerd in het AD – Utrechts Nieuwsblad: https://www.ad.nl/utrecht/expositie-overvecht-op-de-hoogte-reist-hele-jaar-utrecht-door~a73e49a7/