“Fantastisch om te zien hoe artiesten toch hun publiek vinden”

The Netherlands, Amsterdam, 09 May 2019. Portrait Doreen Boonekamp, director Dutch Film Fund. Photo: 31pictures.nl / Nederland, Amsterdam, 09 mei 2019. Portrait Doreen Boonekamp, directeur Nederlands Filmfonds. Foto: 31pictures.nl / (c) 2019, www.31pictures.nl

Uitgaan zit er voorlopig niet in; des te meer tijd om je te verliezen in het aanbod films, livestreams en boeken. Maar waar te beginnen? Directeur a.i. van het Nederlands Film Festival (NFF) Doreen Boonekamp heeft zes tips.

  1. Mijn vader is een vliegtuig – Antoinette Beumer BOEK

,,Via een goed verhaal kan je een andere wereld induiken. Ik vind dat een fijne manier van ontspannen, zeker in deze tijd. Zo’n boek dat ik in één ruk uitlas is Mijn vader is een vliegtuig, de debuutroman van Antoinette Beumer. Het gaat over een vrouw en haar zoektocht naar de oorsprong van haar angsten. Een zoektocht die haar terugleidt naar haar jeugd en haar vader, die ze al 33 jaar niet heeft gezien. Het is een zwaar thema, maar de schrijfstijl en de combinatie met humor maken dat het een indrukwekkend boek, zonder dat het drukkend wordt. Antoinette Beumer was de regisseur van onder andere De gelukkige huisvrouw, Jacky en Soof. Nu is ze nu bezig met de verfilming van dit boek.”

  1. Garden – Medhi Walerski DANS

,,We kunnen op dit moment helaas niet naar de bioscoop, het theater, dans en muziekoptredens. En dat terwijl we juist in deze tijd veel houvast kunnen hebben aan kunst, omdat het context kan bieden bij dingen die in de wereld gebeuren. Ik vind het fantastisch om te zien op welke manier artiesten, kunstenaars en instellingen andere vormen zoeken om de kunst bij het publiek te brengen.

Zo zet de Nederlands Danstheater elke week een registratie van een dansvoorstelling online. Tot 1 mei is dat Garden van choreograaf Medhi Walerski. De video bestaat uit een documentaire over het maakproces en daar achteraan de dansvoorstelling. Het is dus gelijk een kijkje achter de schermen. Ik las een recensie waarin de dansvoorstelling werd beschreven als het tot leven gekomen schilderij La Danse van Henri Matisse; en zo is het precies!”  https://www.ndt.nl/ndtv/

  1. Mijn bijzonder rare week met Tess JEUGDFILM

,,Deze prachtige jeugdfilm is gemaakt door de in Utrecht geboren en opgeleide regisseur Steven Wouterlood. De film werd genomineerd voor 26 internationale filmprijzen en won er 18. Nederland staat internationaal bekend om zijn jeugdfilms omdat wij filmen vanuit het perspectief van het kind en we moeilijke thema’s niet schuwen. Zo ook in Mijn bijzonder rare week met Tess. Daarin maakt de hoofdpersoon Sam zich zorgen dat hij, als jongste van het gezin, alleen achter zal blijven. Daarom legt hij zichzelf ‘’alleenheidstraining’’ op. Vanaf het moment dat hij Tess ontmoet, komt van die training nog weinig terecht. Tess sleept hem mee in háár missie om haar vader te vinden. En dat alles in één week, in het decor van Terschelling. Kortom, een aanrader voor het hele gezin.”

  1. Ze noemen me baboe FILM

,,Tussen al het online aanbod dat we op dit moment hebben, kan je makkelijk verdwalen. Daarom hebben we met het NFF een verzamelpagina gemaakt (www.filmfestival.nl/nu-kijken) met Nederlandse films en series die je nu kan zien op de verschillende platforms, zoals NPO start, Videoland, Pathe Thuis, Cinemember, Netflix en Picl. Op Picl worden films aangeboden die nu normaal in de filmtheaters zouden draaien.

Een film die ik kan aanraden is Ze noemen me baboe. Het is het verhaal van een Javaans meisje, Alima, die vlucht voor een gedwongen huwelijk en werk vindt in een Nederlands gezin als ‘baboe’ (kindermeisje). Regisseur Sandra Beerends heeft voor dit nieuwe (fictieve) verhaal uitsluitend gemaakt van historische archiefbeelden van Nederland in de jaren ’40. Dat klinkt misschien saai, maar de montage, muziek en de vertelstem zorgen ervoor dat je direct in het verhaal zit.”

  1. Uitgesproken Brieven – Theater Utrecht PODCAST

,,De acteurs van Theater Utrecht lezen in de podcast Uitgesproken brieven hartverscheurende liefdesbrieven voor. De acteurs lezen de brieven zo indringend voor dat je helemaal wordt meegesleept met de gevoelens van de brievenschrijvers.

Zelf ben ik niet zo’n brievenschrijver, al vind ik het heerlijk om er een te krijgen. Het is een traditie die met de elektronische communicatiemiddelen een beetje aan het verdwijnen is. Hoewel je ziet dat het met de huidige crisis weer opleeft. Deze podcast is een prachtige aanmoediging voor al die brievenschrijvers.”

https://www.theaterutrecht.nl/voorstellingen/uitgesproken-brieven

  1. Theater Na de Dam THEATER

“Aanstaande maandag is het Nationale Dodenherdenking. Elk jaar treden op 4 mei artiesten in heel Nederland tegelijkertijd op in het kader van Theater Na de Dam, rondom het thema ‘beperkte vrijheid’. Een thema dat in deze tijd extra betekeniskrijgt.

De voorstellingen zijn dit jaar vanuit lege theaterzalen en huiskamers van artiesten en kunstenaars te zien via livestreams. Ook in Utrecht gebeurt er van alles die avond. Zo is via de site van Stut Theater die avond de podcast Alsof we ergens induiken te beluisteren. Theaterschool Utrecht leest De brieven die bleven voor. In Theater Kikker speelt Theatergroep Aluin de Maliebaanmonologen. DOX en Theater Utrecht verzorgen vanuit de Stadsschouwburg Utrecht Thuis Theater Na de Dam.https://theaternadedam.nl/voorstellingen/

 

 

Bekend van…

Doreen Boonekamp (51) is directeur van het Nederlands Film Festival (ad intrim). Ze begon in 1990 als vrijwilliger bij het festival en was tussen 2002 en 2009 ook directeur. De afgelopen tien jaar was ze directeur van het Nederlands Filmfonds. Naast de organisatie van een corona-proof NFF en opdrachten in internationaal verband, is ze op dit moment ook voorzitter van de werkgroep die voor de audiovisuele sector een corona-protocol ontwikkeld om het werk weer voort te kunnen zetten in de anderhalve-meter-samenleving.