“Ik heb behoefte aan vrolijkheid in deze tijd”

Barry Atsma

Uitgaan zit er de komende tijd niet in; des te meer tijd om je te verliezen in het aanbod tv-series, boeken en podcasts. Maar waar te beginnen? Acteur Barry Atsma vertelt hoe hij zich thuis met zijn gezin vermaakt.

 

  1. Snorro van het Theater Rotterdam – Theater

“Een hele fijne theatervoorstelling voor het hele gezin. Eigenlijk een tip van mijn vrouw Noortje (Herlaar, red.). Het is een leuke, grappige voorstelling. Een beetje slapstick, houtje touwtje werk. Je merkt aan alles dat ze lol hebben gehad met hun creativiteit. Het is echt een voorstelling om even lol te hebben met je gezin. Dat is wel zo fijn in deze tijd. Op de website van het Theater Rotterdam (www.theaterrotterdam.nl) kun je deze en nog meer theaterregistraties zien, zoals de Gelaarsde Poes. Ik denk dat deze theaterregistraties een goede opwarmer zijn om je enthousiast om zo meteen weer zo’n voorstelling in het echt te gaan zien. Dit najaar komt het Theater Rotterdam bijvoorbeeld met de familievoorstelling Amadeus, over Mozart.”

 

  1. Dennis Bergkamp Best Goals Ever – Voetbal

“Dit is echt een guilty pleasure van mij. Er is op YouTube een hele rits aan de beste goals, en dat is heerlijk om te zien, maar Dennis Bergkamp springt wat mij betreft echt uit. Die man kon zo goed voetballen. Het is alsof je naar een dans kijkt. Zijn voetenwerk – vederlicht. Het is kunst en sport in één. Als ik hier naar kijk, kan ik mezelf echt niet inhouden. Ik leef helemaal mee en geef mijn eigen voetbalcommentaar. Noortje wordt er gek van, dus ik doe het alleen als zij de deur uit is. Inmiddels heb ik mijn dochter Charley ook besmet met het voetbalvirus, dus nu kijken we met z’n tweeën.’

 

  1. Midsummar – Film

“Deze film begint als een intiem relatiedrama en verandert langzaam in een horrorfilm. Je ontmoet een koppel dat duidelijk in een relatiecrisis zit en die naar een Zweeds dorp gaat waar ze belanden in hele merkwaardige rituelen. Wat me vooral zo intrigeerde aan deze film is de mix van genres. Die twist is op een heel slimme, en subtiele manier gedaan. Iets wat regisseur Ari Aster als geen ander kan. En ook hoofdrolspeelster Florence Pugh, die nog maar 24 is, is een feest om naar te kijken. Daar gaan we sowieso nog heel veel van horen. Zij is een van de beste actrices die de wereld rijk is.”

 

  1. Post Malone – Circles – Muziek

“Nog zo’n artiest die verrast: Post Malone. Als je hem ziet – een stoere gast met tattoos over zijn hele lichaam, zijn gezicht niet uitgezonderd – denk je: standaard rapper, die zal wel over vrouwen en geld en dikke auto’s rappen. Maar niks is minder waar! Net als Billie Eilish, waar ik ook graag naar luister, zingt hij over persoonlijke onderwerpen zoals angst, depressie, succes krijgen en jezelf daar in verliezen. Zulke teksten zorgen ervoor dat je je oren spitst en het nummer vaker gaat luisteren. Nog los van het feit dat het fijne oorwurmen zijn die blijven hangen.

Ik luister eigenlijk al zijn albums dwars door elkaar op Spotify, maar als ik één nummer moet uitlichten, dan is het nummer Circles. Dat nummer gaat over dat alles met elkaar verbonden is. Die holistische manier van kijken, zo kijk ik ook naar de wereld.”

 

  1. Codenames – Gezelschapsspel

“Dit is het nummer één spel bij ons thuis momenteel. Je legt een x aantal woorden op tafel neer en in twee teams moet je combinaties van die woorden raden (de code). Degene die de code weet, geeft elke keer hints van één woord tot de code gekraakt is.

In principe zijn alle teamcombinaties mogelijk, al wekken bepaalde duo’s te veel agressie op. Mijn dochter Charley en ik zijn bijvoorbeeld wel érg fanatiek. Daar moet je tactisch mee omgaan, zeker als je lange tijd met z’n allen thuis zit.

Het spel lijkt trouwens erg op een spel dat we vroeger op de toneelschool in de pauzes altijd speelden. Dan had één iemand een ding of persoon in zijn hoofd en die gaf hints van één woord net zolang tot de rest het raadde. Als je bijvoorbeeld Rutte in je hoofd hebt, kun je zeggen ‘scheiding’ of ‘Tefalpan’. ”

 

  1. Jordy Film – Huilon – Cabaret

“In deze tijd heb ik behoefte aan vrolijkheid en luchtigheid. Voor mij is dan bijvoorbeeld het YouTube-filmpje Huilon van Jordy Film. Joardy Film is een serie sketches van acteur Jim Deddes en schrijver Jan Hulst. Zij hebben soort Rundfunk achtige humor, maar nog raarder eigenlijk. Maffer. In het Huilon-filmpje somt het eigenaardige karakter Harco ruim drie minuten lang op van welke dingen hij moet huilen. Als je daar eenmaal inschiet, kan kom je niet meer bij. Zo snoeihard en raar, zo geestig. Ongrijpbaar leuk. Jacob Derwig, een vriend van me en mijn collega in Klem, en ik zijn zo’n fan van Jim dat we perse wilden dat hij een rolletje kwam spelen in Klem. Wat gelukt is. Hij speelde een receptionist van een sauna in één aflevering.”

HuilonManStill

 

Bekend van…

Acteur Barry Atsma (47) speelde onder andere in de films als Komt een vrouw bij de dokter en Knielen op een bed violen. Komend najaar is hij weer te zien in het derde seizoen van de tv-serie Klem. Ook Atsma’s werk ligt momenteel stil. “Een van de weinige dingen die ik kan doen is het Wilhelmina Kinderziekenhuis ondersteunen als ambassadeur.” Atsma woont met zijn vriendin Noortje Herlaar (35) en dochter Bobbi (1) in Leidsche Rijn. Atsma’s dochters uit een eerder huwelijk Zoë (13) en Charley (10) wonen de helft van de tijd bij hem.