Streven naar meer menselijkheid

HugoWard_SB_UCS

Hugo Ward helpt vluchtelingen en biedt werkervaring aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hij is een van de Duurzame Jonge 100. Zijn doel: meer menselijkheid brengen in de wereld.

Utrecht – “Ook mensen die door omstandigheden aan de onderkant van de samenleving zijn gekomen, kunnen heel inspirerend zijn. Ik wil hun kracht laten zien en hen helpen om hun potentie te bereiken.”

Hugo Ward (27) weet waar hij voor staat. In juni werd de Utrechter opgenomen in de Duurzame Jonge 100-lijst, een overzicht van jonge ondernemers, studenten en young professionals die werken aan een duurzame toekomst. Het is geen ranglijst of wedstrijd. “Dat past niet bij wat wij doen. Bovendien zijn start-ups, mensen die verduurzaming brengen in grote bedrijven, en kleine initiatieven niet met elkaar te vergelijken”, voegt hij toe.
Ter ere van de plaatsing in de lijst was er op 7 juni een grote netwerk bijeenkomst in de Circl, een circulair restaurant op de Zuidas in Amsterdam. Ward: “We werden echt geforceerd om met elkaar te praten. Je mocht maximaal tien minuten met zoveel mogelijk verschillende mensen. Anders sta je de hele avond met één iemand te praten, omdat het te ongemakkelijk is om weg te lopen. Deze manier was niet minder ongemakkelijk, maar wel grappig.”

Van een bedrijf dat dienbladen maakt van koffieprut tot bedrijven die hele energieinstallaties hebben ontworpen. In de lijst staan zeer uiteenlopende projecten. Hugo zelf is meer een maatschappelijke ondernemer. “In mijn projecten wil ik kansen bieden aan mensen die weinig kansen krijgen.”
Met de stichting Human Aid Now, waarvan hij bestuurslid is, helpt vluchtelingen in heel Europa. “Ik wil me niet politiek uitspreken over de vluchtelingencrisis. Daarvoor is het te complex. Maar mensen die getraumatiseerd aankomen in Lesbos of Calais hebben gewoon hulp nodig.”

Naast zijn vluchtelingenwerk is Hugo mede-oprichter van de start-up Groene Bouwhekken – houten bouwhekken met plantenbakken erin. De plantenbakken worden geproduceerd en onderhouden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Zelfs deze wereldverbeteraar is realistisch en schuwt het cynisme niet. “We gaan met Groene Bouwhekken de wereld niet verbeteren. Wat we wel kunnen is inspireren. De echte oplossing ligt vooral bij de grote bedrijven. Als de supermarkten zouden stoppen met alle groente in plastic verpakken, dan heeft dat een veel grotere impact dan wanneer wij een leuke oplossing bedenken hoe we al dat onnodig geproduceerde plastic kunnen hergebruiken.”
Hoe hij hoop houdt? “Door te doen waar mijn ik in hart gelukkig van word. Als ik iets kan betekenen voor mensen die het moeilijker of minder hebben ben ik al heel blij.”

Lees het artikel op de website van het Stadsblad Utrecht hier.