Tijd over? Muziekdetective Wout (36) digitaliseert tapes van oude Utrechtse bands

De Utrechtse geluidstechnicus Wout de Kruif zit niet stil, ondanks de coronacrisis. Hij conserveert de muziek van (Utrechtse) bands voor de eeuwigheid.

Normaal gesproken mixt de Utrechtse geluidstechnicus Wout de Kruif (36) muziek tijdens liveoptredens en produceert hij platen in zijn studio in Groenekan. Door de coronacrisis ligt dit nu allemaal stil. Gelukkig heeft hij nog een andere passie en bedrijfstak en dat is het digitaliseren van oude muziekbanden.

In de jaren 70 en 80 namen bands hun muziek analoog op op grote geluidsbanden, die als bronmateriaal dienden voor lp’s. ,,De meeste van die banden liggen nu te vergaan. Of het risico bestaat dat ze verloren gaan, doordat brand uitbreekt in het archief – wat zo nu en dan ook gebeurt. Het is de hoogste tijd om deze kunstwerken de 21ste eeuw in te trekken. Op één digitale harde schijf, zo groot als een vlakke hand, kan een bestelbus vol tapes. En de muziek klinkt precies hetzelfde.’’

Wouts liefde voor het digitaliseren van muziek begon bij de band Ten Sharp, bekend van de wereldhit You. Hij zocht al hun uitgebrachte en niet-uitgebrachte werk bij elkaar en digitaliseerde het. Hij wacht samen met de band op toestemming van Sony Music om het ook online te zetten. Daarna volgden talloze andere bands, waaronder de Utrechtse newwaveband Secret Sounds en in hetzelfde genre de Amsterdamse The Dutch.

,,Een album is vaak het resultaat van jarenlang schrijven, schrappen en filteren – als een soort trechter. Alleen díe nummers zijn overgebleven. Ik ben benieuwd naar alles in die trechter. Daarin ligt het hele verhaal van een band: zijn ontwikkeling, zijn invloeden en zijn niet-commerciële pareltjes. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld bij Secret Sounds dat ze sterk beïnvloed waren door Britse postpunkbands als The Clash en The Police.’’

Op dit moment werkt Wout aan de Utrechtse tapes van Het Goede Doel en Kadanz, en van Focus. Wouts werk is te beluisteren op de verzamelbox van Focus, die dit najaar uitkomt ter ere van het 50-jarig bestaan.

Foto: Angeliek de Jonge