Utrechtse beatmaker Teun de Kruif (24) heeft hit in Italië

Beatmaker Teun de Kruif (artiestennaam Tantu) maakte de beat van het nummer Questa Qua. Het album waar het nummer op staat is in Italië niet meer uit de album top 100 te slaan.

Het is een klassiek verhaal: jonge jongen maakt muziek in zijn slaapkamer en scoort ineens een hit. Beatmaker Tantu (24) kreeg in januari een berichtje van de Italiaanse rapper Gemitaiz of hij een beat van hem mocht kopen. Dat werd nummer Questa Qua, dat op zijn album Davide staat. Eind april kwam het album binnen op nummer 1 van de Italiaanse album top 100 en is sindsdien niet meer uit de top tien verdwenen. Het album was in de eerste week al goud, inmiddels platina. ‘Die gast doet allemaal grote shows in Italië. Ik heb hem zelf nog nooit ontmoet.’

Tantu, alias voor Teun de Kruif, maakt al tien jaar beats. ,,Ik was een fanatieke skateboarder. Toen ik door een knieblessure niet meer kon skaten, kreeg ik een muziekprogrammaatje van een vriend. Ik probeerde de hiphopbeats te maken die ik kende van skatevideos. En dat doe ik nog steeds.”

,,Om het aan mijn vrienden te laten horen zette ik mijn beats gewoon op YouTube en MySpace. YouTube stond toen nog in de kinderschoenen. Er stond heel weinig muziek op, dus de muziek die erop stond werd makkelijk gevonden. Binnen de kortste tijd had ik een grote groep volgers.”

Inmiddels verdient Tantu genoeg geld om van rond te komen. Hij studeert compositie aan de HKU en werkt vanuit zijn studentenkamer in Zuilen.

Straathit

,,Bij een bekende artiest als Gemitaiz is het fijn dat er een team omheen zit dat goed Engels kan. Dat maakt het zakendoen wat makkelijker.” Hoe anders was dat twee jaar geleden toen Tantu ontdekte dat de jonge Argentijnse rapper Paolo Londra een beat van hem gebruikt had voor zijn nummer Relax. ,,Die guy had geen label, moest communiceren via Google Translate, maar had wel ineens een hele grote groep volgers.”

Relax werd een ‘straathit’ – een hit op YouTube, maar niet op de radio. ,,Ik heb hem gemaild: bij een miljoen views moeten we even een oplossing zoeken. Het nummer is ruim 33 miljoen keer bekeken en Paolo is na die hit de Ronnie Flex van Argentinië geworden.”

Poep gooien

Tantu’s droom is om voor zijn dertigste een nummer één hit te scoren. ,,Niet zoals met dit Italiaanse album, want daar staat maar één nummer van mij op. En ook niet zoals in Argentinië, maar echt nummer één singel.”

,,Hoe je zo’n hit scoort is zo onvoorspelbaar. Je moet gewoon poep blijven gooien en zien wat er blijft plakken (verwijzend naar het Engelse spreekwoord: Throwing shit against the wall and see whats sticks). Daarom is het zo belangrijk dat je het doet omdat je het leuk vindt. Dan voelt het letterlijk niet als werk.”

Wat is een beat? Lees het kader hierover en het hele artikel hier.