Utrechtse ‘Outsider artists’ exposeren

Maaike Aweseme

De wijk Lauwerecht krijgt een Awesome-muur. Op de muur komt het kunstwerk van Derk Wessel, een kunstenaar met downsyndroom. Het is het winnende plan van Maaike Kluft op de Awesome Utrecht pitchavond.

UTRECHT┬á– Awesome Utrecht is een groep van twintig Utrechters (zogenaamde ‘trustees’) die elke twee maanden 1.000 euro bij elkaar leggen om Utrecht ‘nog grootser te maken’. De winnaar van de pitch-avond mag het bedrag aan zijn project besteden. Op 25 september 2018 won Maaike Kluft met het idee om kunst van mensen met een verstandelijke of psychiatrische beperking op de muren te maken.

Maaike Kluft vertelt: “Een vriend van me, Raymond Landegent, werkt met kunstenaars met een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond die geen kunstopleiding hebben gedaan, maar talent hebben. In Rotterdam helpt hij deze ‘outsider artists’ aan expositie in de publieke ruimte. Aan muren dus. Ik dacht: dat wil ik in Utrecht ook! Als je door de stad fietst zijn er zoveel saaie muren.”

Maaike zet zich als ondernemer in om mensen met een beperking meer in de samenleving te betrekken. “Mensen met een beperking worden in het dagelijks leven vooral gezien vanwege hun beperking. Ik wil dat ze ook gezien worden vanwege het talent dat ze hebben”, aldus Maaike.

In de wijk Lauwerecht bleken de ondernemers vergevorderde plannen te hebben voor buurtontwikkeling, waaronder streetart. Maaike photoshopte een aantal kunstwerken van de Outsider artists van de Wijde Doelen op de beoogde muur, zodat bewoners en ondernemers konden zien hoe de kunstwerken eruit zouden komen te zien. Zij kozen voor een kunstwerk van Derk Wessel.

Wessels heeft het syndroom van Down en is een van de kunstenaars van Reinaerde Atelier de Wijde Doelen. Binnenkort heeft hij zijn eigen expositie in het Centraal Museum. Toen hij de muur zag met zijn kunstwerk er op gephotoshopt, was hij blij. “Echt tof”, mompelde hij. Maaike: “Ik denk dat als hij het in het echt ziet pas de omvang van het kunstwerk beseft.”

Graffiti artist JanisdeMan gaat het kunstwerk van Derk, als het weer meezit, maandag 17 en woensdag 19 december op de muur namaken. Maaike: “Jan was direct enthousiast. Na vijf minuten zei hij al: je hebt me.” Ondanks dat iedereen vrijwillig meedoet, zijn de hoogwerkers en het materiaal meer dan 1.000 euro. Het verschil wordt gedekt door een bijdrage vanuit het ondernemersfonds Utrecht.

De pitchavond leverde veel meer belangstelling op. “De gemeente heeft een aantal muren waar ze kunst op willen. Ook de SSH en de culturele broedplaats de Stadstuin zijn ge├»nteresseerd.” Die projecten gaat Maaike in 2019 oppakken.

Op dinsdag 27 november, tijdens de volgende Awesome Utrecht in Sterrenwacht Sonnenborgh, onthult Maaike het ontwerp van de Utrechtse Awesome-muur. Die avond zijn er ook weer nieuwe pitches om Utrecht nog grootser te maken.